WAAROM ECHTE HONING VAN DE IMKER ANDERS IS DAN DE HONING UIT DE SUPERMARKT

Het belangrijkste verschil tussen honing uit de supermarkt en echte honing van de imker is natuurlijk de smaak. Dat is een wereld van verschil. Wie ooit echte honing heeft geproefd zal niet snel opnieuw honing uit de supermarkt kopen. Honing staat in de top 10 van frauduleuze producten. Maar wat zijn de oorzaken van de verschillen tussen honing uit de supermarkt en echte honing van de imker?

Fraude en suikerwater

Honing die je in de supermarkt koopt bestaat vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende soorten honing. Op het etiket staat dan “honing uit niet EU en EU landen” of “gemende EG honing”. De herkomst van deze honing is dan onduidelijk. 40% van de honing wordt ingevoerd uit China. Daarnaast zijn Spanje, Hongarije, Duitsland en Roemenië de grootste leveranciers van honing binnen Europa. Het is moeilijk om met onderzoek aan te tonen dat aan honing suikerproducten zijn toegevoegd. Uit onderzoek van de Europese commissie(1) blijkt echter dat tenminste 14% van de honing wordt aangevuld met goedkope suikersiroop of andere suikerproducten.

Daarnaast wordt honing soms te vroeg geoogst. Onrijpe honing bevat te veel water en is minder lang houdbaar.

Bijen van de imker worden tijdens het nectarseizoen (wanneer de bloemen bloeien) niet bijgevoerd. Uit het onderzoek van de Europese commissie blijkt dat gedurende het nectarseizoen bijen kunstmatig worden bijgevoerd met suikerwater of -siroop. Deze siroop vermengt zich in de bijenkast met de echte honing waardoor je een mengsel van echte honing en suikerwater krijgt. Zo’n mengsel voldoet niet aan de eisen en mag geen honing genoemd worden.

Daarnaast vindt er ook fraude plaats door op het etiket een onjuiste herkomst van de honing te vermelden. Zo wordt gewone honing als biologische honing verkocht en wordt honing uit andere landen verkocht als binnenlandse (Nederlandse) honing.

Knijpflacon en versuikering

Er is nog een belangrijk verschil tussen echte honing en honing uit de supermarkt. Honing van goede kwaliteit gaat op de duur kristalliseren, – ook wel versuikeren genoemd. Honing uit de supermarkt zit vaak in knijpflacons. De fabrikant wil voorkomen dat de honing in een knijpflacon kristalliseert. Dan komt de honing namelijk niet uit de fles. Daarom moet de honing dus vloeibaar blijven. Om te voorkomen dat de honing kristalliseert, wordt deze verhit en met grote druk door fijne filters geperst. Door de filtering en verhitting gaan waardevolle enzymen en vitaminen verloren. De imker slingert de honing koud en zal zonder verhitting de honing in potjes verpakken. Dat is dan ook meteen de reden waarom een imker geen honing in knijpflessen verkoopt.

Grote kans dat de honing uit de supermarkt niet alleen bestaat uit echte honing, maar uit een mengsel van suikersiroop en honing waaruit de waardevolle enzymen en vitaminen zijn verdwenen.

Echte honing van de imker smaakt dus beter omdat dit bestaat uit pure honing zonder toevoegingen of bewerkingen. Eerlijk ,heerlijk en puur natuur en ook nog eens goed voor de natuur want deze honing heeft geen milieuvervuilend transport nodig.

Zoekt u een imker? klikt dan op de link www.bijeninenschede.nl en kies uw imker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *