Een imker aan het werk met een zwerm.
Een imker schept een zwerm..
hier hangt een bijenzwerm in een struik.
Een zwerm in een struik.


Een bijenzwerm ontstaat meestal in het voorjaar, in de periode tussen half april tot juli. Door dat de volken erg groeien en zo te weinig ruimte meer in de kast hebben, wordt er een nieuwe koningin gemaakt. Voordat de nieuwe koningin wordt geboren gaat de oude koningin met de helft van het volk ervan door, dit noemt men zwermen.

Een natuurlijke vermeerdering van een bijenvolk. In een bijenvolk is altijd één koningin aanwezig. De oude koningin gaat met duizenden werksterbijen, deze hebben hun maag volgezogen met honing, wat normaliter voldoende is om er 3 dagen van te leven, zwermen. Een bijenzwerm kan overal voorkomen, hangend aan een fiets of auto, of hoog in een boom, aan een dakrand ieder denkbare plaats. Ze zoeken meestal een koele plek, deze plek is dan ook tijdelijk, om later op de dag naar een andere definitieve plek te verhuizen.

Kijk dus goed hoe en waar de zwerm hangt zodat je de imker daarover kunt informeren. Gebruik de button “Meld een bijenzwerm” op deze pagina, alleen voor Enschede en omstreken.

De zwerm wordt door de imker meegenomen en laat deze tot een volwaardig volk uitgroeien. Aan het einde van het seizoen als er honing wordt geoogst ontvangt de melder, als dank een pot honing van deze zwerm.

Zwerm wandelt in een zesramer.
Zwerm scheppen m.b.v. een hoogwerker