Mede (ca. 5 liter)
Benodigdheden:
Grote 5 liter fles met een waterslot, 1/2 liter appelsap, 3 gram gist, water en honing.
Bereiding:
- maken van een starter
- 1/2 liter pure appelsap, daaraan 3 gram gist toevoegen.
- 1/2 dag laten staan daarna een waterslot op de fles plaatsen.
- 2 á 3 dagen laten gisten.
- Honing mengen
- Daarna 50% honing en 50% water (bij een 5 liter fles, 2 liter water en 2 kg honing) verwarmen tot 80 graden en goed roeren, niet laten koken. Het mengsel aflaten koelen tot ongeveer 30 graden, handwarm
- Het mengsel voorzichtig in de fles met de starter gieten.
Dit alles ongeveer 3 maanden laten staan en gisten, als het waterslot is uit geborreld nog 2 weken laten rusten tot de wijn helder is. Daarna aftappen in schone wijnflessen.