Hoe honing op verschillende manieren gebruikt kan worden.

Honing is op velerlei manieren te gebruiken. Het kan als grondstof dienen bij de bereiding van spijzen, dranken of gebak, maar ook in directe vorm als boterhambeleg, op pannenkoeken of in de thee. Neem bij voorkeur een donkere pittige soort honing (vaak ook goedkoper) voor koek of gebak, waardoor de geurige honingsmaak gemakkelijker doordringt. Met honing gemaakte koek of gebak blijft bovendien langer vers.
Honing bevat het enzym, “glucose – oxidase”. Vermengd met water (speeksel) vormt dit enzym, “gluconzuur” en “waterstofperoxide”. Waterstofperoxide heeft een remmende werking op de groei van ziekteverwekkende bacteriën. Omdat glucose – oxidase zeer gevoelig is voor hoge temperaturen, is het wel zaak om de honing voor gebruik NIET te verwarmen.

Mensen die de honing aanwenden voor een weldadige grog, kwast of een honingdrankje met warme melk, kunnen wel die energieopwekking of de lekkere smaak van honing ervaren, maar missen eigenlijk het genezend effect van honing. Bij het bereiden van sommige dranken en spijzen kan het daarom soms raadzaam zijn, de honing toe te voegen nadat de verwarmde ingrediënten voldoende (< 39° C) zijn afgekoeld. Het weer vloeibaar maken van honing dient altijd au bain marie te gebeuren, waarbij de watertemperatuur maximaal 39 ° C dient te zijn. “Maak honing dus NOOIT vloeibaar met een magnetron!”